Quantcast
Chinatown schrijver Robert Towne overleden op 89-jarige leeftijd
Artikel overzichtNintendo Switch games overzichtPlayStation 5 games overzichtReview overzicht

Chinatown schrijver Robert Towne overleden op 89-jarige leeftijd

Jul 03, 2024 12:15 AM

De prijswinnende scenarioschrijver Robert Towne, bekend van zijn script voor de klassieke film Chinatown uit 1974, is overleden op 89-jarige leeftijd. Hij stierf maandag in zijn huis in Los Angeles, bevestigde zijn publicist. Towne begon zijn carrière in Hollywood in de jaren '60 en werkte vaak samen met de legendarische B-filmregisseur Roger Corman. Naast zijn bekendheid als opmerkelijk scenarioschrijver heeft Towne onerkende bijdragen geleverd aan iconische films zoals The Godfather en Bonnie and Clyde.

In de jaren '70 schreef Towne enkele van zijn beroemdste scripts, waaronder The Last Detail (1973), Chinatown (1974), en Shampoo (1975), waarvoor hij meerdere Oscar-nominaties ontving, met een overwinning voor Chinatown. Zijn scripts staan bekend om hun sombere en vaak eenzame kijk op Los Angeles. Towne had nauwe samenwerkingen met acteurs zoals Jack Nicholson en Tom Cruise, wat leidde tot zijn bijdrage aan de Mission: Impossible films uit 1996 en 2000. Zijn recentere werk omvat consultancy voor de AMC-hitserie Mad Men en het schrijven van een prequel voor Chinatown op Netflix.

Wie was Robert Towne en wat zijn zijn meest bekende werken?

Robert Towne was een scenario- en regisseur bekend van zijn werk in Hollywood, met als meest beroemde scripts Chinatown, The Last Detail, en Shampoo. Hij droeg ook bij aan de Mission: Impossible films en werkte samen met bekende regisseurs en acteurs, waaronder Jack Nicholson en Tom Cruise.

Chinatown, geregisseerd door Roman Polanski en met in de hoofdrollen Jack Nicholson en Faye Dunaway, wordt beschouwd als een meesterwerk van de film noir. De film, uitgebracht in 1974, speelt zich af in Los Angeles en draait om een privédetective die een ingewikkeld complot van corruptie en familiegeheimen ontrafelt. De film won meerdere prijzen en wordt vaak als een van de beste films aller tijden beschouwd.Alex Riverton avatar
Geschreven door:

Alex Riverton

Alex Riverton is een doorgewinterde journalist met meer dan tien jaar ervaring in de gamingindustrie. Bekend om zijn diepgaande analyses en hands-on previews, heeft Alex een reputatie opgebouwd voor diepgaand commentaar op spelmechanismen en storytelling in videogames.

Lees meer artikelen van: Alex Riverton

Volg ons


Login or register to join the conversation
Sephiroth Sephiroth commented on: 2024-07-03 01:12:02
It's a sad day for film and storytelling with Robert Towne's passing. His legendary work on Chinatown and Mission: Impossible has left an indelible mark on the industry, merging iconic narrative craftsmanship with unforgettable characters.
N3rdo N3rdo commented on: 2024-07-03 01:00:05
Losing Robert Towne is a major blow to the world of screenwriting; his ability to craft compelling narratives like in Chinatown and The Last Detail is legendary. It's incredible to see how he shaped Hollywood storytelling with his unique perspective, leaving a legacy that will inspire writers for generations.
Rolling R!ck Rolling R!ck commented on: 2024-07-03 00:54:02
Towne's departure is truly a loss for the film world; his incredible narratives and dialogue have shaped some of the most iconic moments in cinema history. It's wild to think about his touch on classics like Chinatown and The Godfather influencing so many aspects of storytelling today.
Bekijk meer artikelen