Wetenschappers hebben met succes een kunstmatig titanium hart geïmplanteerd in de borst van een menselijke patiënt, aangedreven door maglev-technologie, bekend van hogesnelheidstreinen. Deze baanbrekende technologie, ontwikkeld door BiVACOR in samenwerking met het Texas Heart Institute, hoopt uiteindelijk te dienen als permanente vervanging voor falende harten. De maglev aangedreven rotor in het BiVACOR's Total Artificial Heart (TAH) kan bloed rondpompen zonder mechanische slijtage, wat de levensduur en betrouwbaarheid zou moeten verbeteren. Recent is een FDA-goedgekeurde proef gestart waarin het eerste menselijke implantaat werd uitgevoerd. Na acht dagen kon de patiënt succesvol overgaan op een donorhart en vertoont nu verbeterde gezondheid. Vier andere patiënten zullen binnenkort ook het kunsthart ontvangen, met de hoop dat het toekomstige toepassingen zal hebben als een langdurige hartvervanging. Hartziekten treffen miljoenen mensen wereldwijd, terwijl het aantal beschikbare donorharten beperkt is, wat de noodzaak voor dergelijke innovaties benadrukt.

Hoe werkt maglev-technologie in een kunsthart?

Maglev-technologie maakt gebruik van magnetische levitatie, waarbij natuurlijke afstotende krachten van magnetische polen worden benut om een object zonder contact te laten zweven. In een kunsthart zorgt een maglev-rotor ervoor dat bloed zonder mechanische slijtage wordt rondgepompt in het lichaam.

BiVACOR, het bedrijf achter de Total Artificial Heart (TAH), heeft als missie om de kloof tussen hartfalen en levensreddende operaties te overbruggen. Door gebruik te maken van maglev-technologie, bekend van hogesnelheidstreinen zoals die in Japan en China, biedt deze aanpak een innovatieve en potentieel levensveranderende oplossing voor patiënten die wachten op donorharten.