Head van Xbox, Matt Booty, heeft tijdens een interne vergadering aangegeven dat het bedrijf zich wil richten op "kleinere spelletjes die ons prestige en prijzen brengen". Deze uitspraak volgde op het sluiten van verschillende ontwikkelaars die in het bezit zijn van Microsoft, inclusief Tango Gameworks, die verantwoordelijk was voor een bekroond klein spel vorig jaar. Hi-Fi Rush wordt door VP of video game marketing van Xbox, Aaron Greenburg, als succesvol beschouwd "over alle belangrijke metingen". Desondanks was de game niet veilig voor de breed uitgevoerde bezuinigingen.

Deze ontwikkelingen worden gezien als een PR-nachtmerrie voor Microsoft, vooral omdat het de tweede keer is dat het bedrijf struikelt over Japanse studio's, waardoor ze per ongeluk het signaal afgeven niet de voorkeur te geven aan gamers die van Japanse spellen houden. Daarnaast wordt Microsoft beschouwd als kortzichtig. Tango Gameworks was een kleinere studio uit Japan, die bestond in een tijd dat de Japanse Yen laag stond ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

De reacties op dit nieuws zijn zoals verwacht, waarbij talloze ontwikkelaars en fans hun frustratie uiten. Creatief directeur bij Tango Gameworks en de bedenker van Hi-Fi Rush, John Johanas, liet via Twitter subtiel zijn frustratie blijken, en dus vraagt men zich af hoe de sfeer nu is binnen Xbox, en dan specifiek bij ontwikkelaars als Ninja Theory en Zenimax.

Welke impact heeft de sluiting van Tango Gameworks en andere studio's door Microsoft op de game-industrie?

De sluiting van deze studio’s kan leiden tot een verkleining van het aanbod van diversiteit in games en kan de creatieve output van unieke, kleinere games beïnvloeden. Het zet druk op de relatie tussen grote bedrijven als Microsoft en kleinere ontwikkelstudio's, en roept vragen op over hoe de industrie innovatie kan blijven stimuleren.

Hi-Fi Rush is een actie-avonturenspel dat elementen van platformen en ritme combineert. Het spel, ontwikkeld door Tango Gameworks, een studio die vooral bekend staat om hun werk aan de horrorserie The Evil Within, werd geprezen voor zijn innovatieve gameplay en stijlvolle presentatie. De studio heeft een niche in de industrie gevonden door een focus op kwaliteit en originaliteit, wat hun kleine maar bekroonde titels hun cachet geeft.